внезапу

  • 61седьмыи — Седьмой седьмыи, ая, ое (1) И внезапу погибаеть (река), и за 6 дьнии мѣсто его сухо бываеть, а в седмыи дьнь невидимо исходить от глубины земныа и течеть великими струами. Флав. Полон. Иерус., 443 (XVI в. ← нач. XII в.). Въ седьмое же лѣто видѣ… …

    Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • 62сѣдѣти — Сидеть сѣдѣти (1) 1. Править, находиться у власти (светской, церковной); княжить. Тогда рекоша (сопфориане) к гемону, яко бодри ти помощници будемь на своя сродникы. ... Град же нашь, Сопфоръ, твердии всѣх, сеи болѣ ти есть на потребу. Ту бо сѣдя …

    Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • 63трепетати — Трепетать трепетати (1) 1. Дрожать, сотрясаться. И рече Михаилъ: Се суть литургии служитили и престояще престолу божию и достоини ся творяще, да егда проскумисаху проскуру, и не храняху и роняху крупицѣ на землю, яко и звѣзды божия; тогда… …

    Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • 64туча — (1) 1. Грозовое, дождевое облако: Чръныя тучя съ моря идутъ, хотятъ прикрыти д̃ солнца, а въ нихъ трепещуть синіи млъніи. 12. И тогда внезаапу прииде туча отъ встока лиць и ста надъ верхомъ непокрытымъ тоа церкве, и дождь малъ надъ гробомъ… …

    Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • 65уже — (19) I. Нареч. При сказуемом и наречии времени указывает на совершение, выполнение какого л. действия: Уже бо бѣды его пасетъ птиць по дубію. 9. О Руская земле! Уже за шеломянемъ еси! 10. О Руская землѣ! уже за шеломянемъ еси. 12. Уже бо, братіе …

    Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • 66чистыи — Чистый чистыи, ая, ое (1) 1. Свободный, открытый, ничем не занятый. Великыи же Никонъ отъиде въ островъ Тьмутороканьскыи, и ту обрѣтъ мѣсто чисто близь града, сѣде на немь. Ж. Феод. (Усп.), 35 б (XII XIII вв. ← ок. 1088 г.). И зьрящю ему… …

    Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • 67ВНЕЗАП — С внезапу. Сиб. Неожиданно; от неожиданности. ФСС, 28 …

    Большой словарь русских поговорок

  • 68Повесть о Тимофее Владимирском — – литературный памятник, датируемый кон. 60 – нач. 70 х гг. XV в. Как отмечает исследователь П. М. О. Скрипиль, развязка П. «лучше всего соотносится со временем между 1467 г. и 1473 г., т. е. первым неудачным походом Ивана III на Казань и смертью …

    Словарь книжников и книжности Древней Руси

  • 69адьскыи — (6*) пр. Относящийся к адъ: аще бо и стоудъ си творимъ по всѣ дьни кающесѩ частыхъ съгрѣшении. нъ и тѣхъ адьскихъ приставьникъ не постражемъ мч҃нии. КН 1280, 608б; Сл҃нце помрачи, и землею потрѩсе, и твари всеи плакатисѩ створи, да адьска˫а… …

    Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • 70бедра — БЕДР|А (18), Ы с. 1.Бедро, часть ноги от таза до коленного сустава: обыча(і) имѣють... роуц(ѣ) не кр(с)тоѡбразно полагають ему на перьсѣхъ его ˫ако же и мы. нъ до полоу [вм. долоу] при бедрахъ ихъ простирають. КР 1284, 271в; и свѩзана бы(с)… …

    Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)